Cantavia Finnish Lapphunds

TaustaaCantavia on pieni kotikennel, jonka vakituiseen muonavahvuuteen kuuluu tällä hetkellä kolme koiraa. Kennelnimen takana on keski-ikää hyvää vauhtia lähestyvä pitkän linjan koiraharrastaja, koulutukseltaan filosofian maisteri (pääaineina englantilainen ja pohjoismainen filologia). Työskentelen teknisen viestinnän parissa ja teen siinä sivussa silloin tällöin käännöstöitä. Olen myös julkaissut suomi-englanti-suomi -koirasanakirjan.Copyright © Koirauutiset

Kiinnostuin koirista jo n. 11-vuotiaana. Yhdellä parhaista ystävistäni, Heidi-Maria Puolakalla, jonka kanssa myöhemmin olimme kämppiksiäkin, oli suloinen suomenlapinkoiranpentu Jäkäläkummun Rolle, väriltään musta valkoisin merkein. Se eli pitkän elämän saavuttaen lähes 17 vuoden iän. Tutustuin pikkutyttönä myös Rollen sukulaisiin, joiden joukossa oli sen emä FI MVA Belladonna. Bellasta tuli Jäkäläkummun kennelin (om. Tapio Kakko) kantanarttu, ja Tapiolta hankin sitten aikanaan ensimmäisen koirani, POHJ & FI & SE & NO MVA Jäkäläkummun Ensi-Lempin (Bellan tyttärentyttärentytär). Tämä tapahtui vasta v. 1997, sillä pikkusiskoni allergian vuoksi en voinut ottaa koiraa ennen kuin muutin pois kotoa.

Vaikka minulla ei ollutkaan omaa koiraa, osallistuin silti aktiivisesti koiratapahtumiin. Anna Reetta Lintelä, joka niihin aikoihin omisti huippuvoitokkaita maltankoiria ja samojedeja, sattui asumaan lähistöllä, ja niinpä kulutin ahkerasti aikaa hänen luonaan. Aloin myös käydä koiranäyttelyissä ja myöhemmin osallistuin junior handler -kilpailuihinkin. Oman koiran puuttumisen vuoksi jouduin lainaamaan muiden koiria ja sen ansiosta pääsin kokeilemaan monia eri rotuja, mm. tiibetinspanieleita, bichon friséitä, sealyhaminterriereitä, samojedeja, venäjänvinttikoiria, welsh corgeja, maltankoiria jne. Suurimmat voittoni saavutin kuitenkin suomenlapinkoiran kanssa: C.I.B & FI & NO MVA Jäkäläkummun Kamomilla oli vielä pentuluokassa, kun voitimme SM-osakilpailun juhannuksena 1994. SM-finaali pidettiin joulukuussa 1994, jolloin Milla oli saavuttanut 14 kuukauden kypsän iän. Finaalin arvosteli Paula Heikkinen-Lehkonen, ja suureksi yllätyksekseni ja ilokseni me voitimme!Copyright © Derek Whitehouse

Suomen mestarina olin oikeutettu osallistumaan junior handlereiden MM-kisaan, joka pidettiin Isossa-Britanniassa Cruftsin näyttelyssä v. 1995. Olin tietysti toivonut kilpailukoirakseni suomenlapinkoiraa, mutta Import Register -säännöt kielsivät maassa harvinaisen rodun esittämisen MM-finaalissa. Lapinkoiran sijaan sain buhundin, Ch Reinark Duffyn, joka oli sijoittunut ko. näyttelyssä RYP-2:ksi. Emme päässeet kymmenen parhaan joukkoon, mutta se ei haitannut ollenkaan, olihan kokemus jo itsessään jotain ainutlaatuista.

Täytin samana vuonna 17 vuotta enkä saanut siis enää kilpailla junior handlerissa, mutta jatkoin tietysti koirien esittämistä rotukehissä.Copyrights © Marko Oja, Katariina Lahikainen, Lillian Petersen & Tiina Kaakinen

Kuten jo edellä mainitsin, sain rakkaan Lempini v. 1997, juuri ennen lakkiaisiani. Saman vuoden syksynä aloitin yliopisto-opintoni, ja meillä oli Heidi-Marian ja hänen koiriensa Rollen ja FI MVA Jäkäläkummun Karrikipparin kanssa yhteinen asunto. V. 1998 lähdin Tanskaan puoleksi vuodeksi vaihto-oppilaaksi Odensen yliopistoon ja luonnollisesti harrastin sielläkin koiria Sarah ja Sonia Brandesin (Lapinlumon) suosiollisella avustuksella. Tanskassa opiskelun jälkeen lähdin vielä puoleksi vuodeksi Cornwalliin, Englantiin, jossa työskentelin kenneltyttönä Clive ja Dorothy Muzzellen Chelville-suomenlapinkoirakennelissä.

Vuosi sen jälkeen, kun olin palannut kotiin Englannista, hankin Lempille seuraksi Hertan (FI MVA Orso-Farm Qumina). Suureksi surukseni Hertta nukkui pois äkkiarvaamatta kesäkuussa 2009 - aivan liian aikaisin, sillä se ei edes ehtinyt täyttää yhdeksää. Lempi oli kovin yksinäinen ainoana koirana, joten lokakuussa 2009 sen eläkepäiviä saapui viihdyttämään Kielo (C.I.B & POHJ & FI & SE & NO & BALT & EE & LV & LT & RU & RKF & BY & RO & BG & BG GR & CY & GE & MD & MK & ME MVA BALT & EE & LV & LT VMVA JV-10 BYV-15 Shacal Rosmariini), joka oli sijoituksessa Tapio Kakolta (Jäkäläkummun).

Lempin edesmentyä joulukuussa 2011 oli pennun hankkiminen jälleen ajankohtaista, ja niin saapui Vuokko (C.I.B & FI & SE & EE & LT & BY MVA BALT & EE & LV & LT & BY JMVA FI VMVA Lapinpeikon Namupala), sekin sijoituksessa kasvattajaltaan Katja Hietaselta (Lapinpeikon). Kasvatettuani 20 vuotta ja 25 pentuetta tuli vihdoin se sopiva sauma jättää ensimmäinen oma kasvatti kotiin. Räätälöin itselleni mieleisen sukutaulun ja onnekseni sain juuri sen yhden tarvittavan narttupennun siitä pentueesta. Salli (FI JMVA Cantavia Ruusukulta) liittyi lauman jatkoksi syksyllä 2021. Näiden viiden kanssani asuneen nelijalkaisen lisäksi olen viime vuosien aikana saanut kunnian omistaa muitakin hienoja koiria, joiden kanssa olen kiertänyt näyttelyissä ja muissa koiraharrastuksissa. Nämä kaikki on esitelty tarkemmin kuvien kera Omat koirat -osiossa. Haluankin tässä yhteydessä kiittää näiden koirien kasvattajia, osaomistajia ja muita asianosaisia kaikesta mahdollisesta.

Kennelnimeni on myönnetty vuonna 1998, mutta ensimmäinen pentue Cantavia-nimelle syntyi vasta vuonna 2001. Kasvatustyöni on palkittu vuonna 2016 Vuolasvirta-palkinnolla (nro 1046), joka on Suomen Kennelliiton korkein huomionosoitus ansioituneille kasvattajille. Sain palkintoon tarvittavat pisteet kasaan suoraan kymmenellä ensimmäisellä pentueellani. Pentueita syntyy keskimäärin yksi vuodessa, joten pentuja on saatavilla vain harvakseltaan. Sijoitan yleensä jokaisesta pentueesta narttupennun, jotta voin pitää enemmän jalostusmateriaalia ilman, että koiramäärä kotona kasvaisi kovin suureksi.

Olen saanut Kennelliiton pronssisen ansiomerkin huomionosoituksena ansiokkaasta ja aktiivisesta järjestötyöstä. Lisäksi olen pätevöitynyt kehäsihteeri ja osallistunut seuraaville Suomen Kennelliiton järjestämille kursseille ja tapahtumiin:

  • Kasvattajan peruskurssi (2003)
  • Kasvattajan jatkokurssi (2003)
  • Koirankasvatus tänään (2015)
  • Kasvattajapäivä (2019)
  • Kasvattajatapahtuma (2022)
  • Kasvattajapäivä (etätapahtuma) (2024)
  • Koiran rakenne ja liikunta (2012)
  • Arvosteluperusteet ja tuomarityöskentely (2012)
  • Jalostusneuvojien peruskurssi (2016 & 2023)
  • Syventävä jalostuskurssi (2019)
Kennelliiton lisäksi olen Suomen Koirankasvattajat SuKoKa ry:n jäsen.

Olen ollut vuoden 2011 alusta lähtien Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan jäsen ja toimin puheenjohtajana vuodet 2015-2017. Aikaisemmin hoidin myös yhdistyksen kansainvälisen yhteyshenkilön pestiä n. 15 vuoden ajan. Lisäksi olin mukana tekemässä Lappalaiskoirat - iloisesti läsnä -kirjaa ja olen kirjoitellut satunnaisesti Lapinkoira-lehteen. Alkuvuodesta 2018 suoritin jalostustarkastajan näyttökokeen ja olen siis Lappalaiskoirat ry:n pätevöimä suomenlapinkoirien ulkomuodon jalostustarkastaja. Lapinporokoirien ulkomuodon jalostustarkastusoikeudet sain tammikuussa 2023.