Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


18.7.2024

Oulu NORD 7.7.: Vappu AVO ERI2, tuomarina Ville Meronen.

Laukaa kaikkien rotujen näyttely 13.7.: Salli AVO ERI1 SA PN1 SERT ROP, tuomarina Jari Fors. Kuva © Henna Huttunen.

Mäntsälä kaikkien rotujen näyttely 14.7.: Huli AVO H, tuomarina Tiina Eskelinen.

Metestä lisätty pari kuvaa sen galleriaan.5.7.2024

Kesäkuun lopun näyttelytulokset:

 • Gällivare KV 28.6.: Sulo VAL EH2, tuomarina Katja Korhonen.
 • Turku KV 29.6.: Vappu AVO ERI1, tuomarina Hannele Jokisilta.
 • Pieksämäki ryhmänäyttely 29.6.: Salli AVO ERI1 SA PN3 VARA-SERT, tuomarina Hannu Talvi. Kuva © Sanna Parviainen.

30.6. pidettiin Kuivaniemellä lammaspaimennustaipumustesti, johon osallistuimme Sallin ja Pocan kanssa. Tuomari Sinikka Kumpusalmi antoi Sallille seuraavanlaisen kirjallisen arvion: "Sosiaalisuus: Rauhallinen, avoin, tasapainoinen. Ihana kontakti ohjaajaan, suurella sydämellä. Paimennustaipumusosio: Turbolappalainen. Kyllä on vauhtia ja tahtotilaa. Vaan löytyy yhtä nopeasti aivotkin. Huipputyyppi!". Pocasta tuomari puolestaan kirjoitti näin: "Sosiaalisuus: Ihastuttava, avoin. Kiva, iloinen kontakti ohjaajaan. Paimennustaipumusosio: Ihana iloinen tiimi, koiralle työ on kivaa ja mieluista. Osoittaa hienoa ripeyttä herkkyyttä unohtamatta.". Molemmat siis läpäisivät testin! Kuvia tapahtumasta lisätty sekä Sallin että Pocan kuvasivuille.18.6.2024

Jälleen on yksi poistunut riveistä: Masin aika tuli täyteen alkukuusta, kun se jouduttiin päästämään ikiuneen hieman yli 15-vuotiaana vanhuuden vaivojen ja mahdollisen kasvaimen takia. Osanottoni Masin perheelle!

Ii ryhmänäyttely 15.6.: Vappu AVO ERI3, tuomarina Paavo Mattila.

Alman pennuille lisätty omat sivunsa Kasvatit-osioon. Lisäksi kuvapäivityksiä seuraavilla sivuilla: Sallin galleria, Alman jälkeläiset, Pate ja Nilla.1.6.2024

O-pennuista kaksi on nyt muuttanut uusiin koteihinsa. Nartuista toinen (Oravanmarja eli Armi) puolestaan jää asustelemaan emänsä Alman, mummonsa Sylvin sekä Sulon (Jäkäläkummun Ällintälli) laumaan, ja Onnenapila odottelee siskonsa seurana 15 viikon ikää ja ulkomaille muuttoa. Pennuille lisätään omat sivunsa piakkoin.

Salli on silmätarkastettu terveeksi ja myös gonioskopiasta tuli puhtaat paperit. Samalla tutkittiin polvet tuloksella 0/0.27.5.2024

Toukokuun näyttelytulossatoa:

 • Reisjärvi ryhmänäyttely 11.5.: Vappu AVO ERI2 SA PN2 VARA-SERT, tuomarina Katja Korhonen.
 • Haapavesi ryhmänäyttely 12.5.: Ippo JUN H, Poca AVO EH ja Vappu AVO EH, tuomarina Markku Kipinä.
 • Seinäjoki ryhmänäyttely 18.5.: Ippo JUN ERI4, Sulo AVO ERI1 SA PU3 SERT ja Salli AVO ERI3, tuomarina Reino Korpela.
 • Oulu ryhmänäyttely 18.5.: Vappu AVO EH3, tuomarina Jaana Kummala.
 • Ruovesi ryhmänäyttely 19.5.: Ippo JUN ERI1, Sulo AVO ERI1 SA PU3 SERT > FI MVA (onnittelut!) ja Salli AVO ERI2 SA PN4, tuomarina Esa Ruotsalainen (kasvattajatuomari). Sulon ja Sallin kuvat alla © Merja Koivuluoma.
 • Keminmaa ryhmänäyttely 25.5.: Sulo AVO ERI3, tuomarina Perttu Ståhlberg.
 • Oulu ryhmänäyttely 26.5.: Vappu AVO ERI3, tuomarina Mari Lackman.
 • Piteå lappalaiskoirien erikoisnäyttely 26.5.: Sulo AVO ERI, tuomarina Virpi Sarparanta.

Tuore muotovalio Sulo on käynyt myös silmätarkastuksessa ja gonioskopiassa (kammiokulmien tähystys) puhtain paperein. Kiitokset omistajille!

Sulolle ja Ipolle päivitetty tuoreemmat profiilikuvat.5.5.2024

Tällä kertaa onkin pari huonompaa uutista. Ensinnäkin sain suruviestin, että Nasti on jouduttu lopettamaan vanhuuden vaivojen takia 15 vuoden iässä. Osanottoni Nastin perheelle! Toiseksi Ella luustokuvattiin vastikään perusteellisesti ja kyynärnivelten (0/0), olkanivelen osteokondroosin (ei todettu/ei todettu) sekä selän (LTV0 ja VA0) osalta kaikki olikin hyvin, mutta valitettavasti Ellan lonkkatulos on D/C.

Näyttelykehässä on pyörähtänyt Jiska, jolle tämänpäiväisestä Mäntsälän ryhmänäyttelystä tulokseksi AVO EH1, tuomarina Aila Lehmussaari.25.4.2024

Pentu-uutisia! Alma synnytti 10.4. kaksi urosta ja kaksi narttua (mustia merkein ja riistanvärisiä), kaikki alustavasti varattuja.

Paimennustaipumustesteissä ovat käyneet Salli ja Jiska. Salli onnistui saamaan testipaikan Porokoirakerho ry:n vuotuisesta poropaimennustapahtumasta, joka tällä kertaa pidettiin Savukoskella 5.-7.4. Muilta osin testi meni mukavasti, mutta liian innokkuutensa takia Salli ei läpäissyt testiä, vaan sai tuloksen Suositellaan testattavaksi uudelleen (STU). Jiska puolestaan testattiin lampailla Karstulassa 13.4., tuomarina Mari Morko. Testi meni hyvin ja Jiska läpäisi sen. Onnittelut!

Hulille vaihdettu tuoreempi kuva. Kiitos Niina!1.4.2024

Kertun pennut ovat muuttaneet uusiin koteihinsa ja niille on lisätty omat sivunsa Kasvatit- ja Sijoituksessa-osioihin.

Lappalaiskoirat ry:n keväterikoisnäyttely, Kotka 17.3.: Rasmus AVO EH, tuomarina Sanna Kavén.

Jyväskylä ryhmänäyttely 17.3.: Vappu ERI2 SA, tuomarina Reino Korpela.

Terveystutkimustuloksia: Jiska, joka on aiemmin kyynärkuvattu tuloksella 0/1, tutkittiin tietokonetomografialla dysplastisen kyynärän todellisen tilanteen selvittämiseksi. CT-kuvissa todettiin n. 1 mm korkeaa uudisluuta processus anconeuksen päällä ja vajaa 1 mm pituinen luupiikki sisemmän varislisäkkeen mediaalireunassa, ja lausunto pysyi siten ennallaan. Luustoa on syynätty myös Sulolta: sen lonkat ovat B/B ja kyynärät 0/0. Suuret kiitokset Jiskan ja Sulon omistajille!10.3.2024

Juuka ryhmänäyttely 9.3.: Noki AVO EH, tuomarina Hannu Talvi.

Noen kuvasivulle lisätty pari uutta otosta (kiitos Outi Uusitalo!).6.3.2024

Raahe ryhmänäyttely 10.2.: Vappu AVO EH4, tuomarina Sakari Poti.

Terveystarkastuksissa ovat käyneet Huli (lonkat C/C, kyynärät 0/0, olkien osteokondroosi Ei todettu/Ei todettu, selkä LTV0, VA0 ja SP0 sekä polvet 0/0), Jiska (terveet silmät) sekä Haku (lonkat B/A, kyynärät 0/0 ja polvet 0/0). Haku kastroitiin samalla. Kiitokset omistajille!4.2.2024

Viides sukupolvi on maailmassa! Kerttu synnytti 28.1. kolme urosta (kaksi mustia merkein, yksi kermanvärinen) ja kaksi narttua (musta merkein ja riistanvärinen). Kaikki meni ensiluokkaisen hienosti ja Kerttu on esimerkillinen emä. Pennut on näillä näkymin varattu, joten ei tiedusteluja kiitos.

Kertun synnytyksen vuoksi minulta jäi perinteiset Kuopion Jalostuspäivät tällä kertaa välistä, mutta tiimiä edustivat kunniakkaasti Rasmus (AVO EH4), Poca (NUO EH2) sekä Vappu (AVO ERI2 SA). Suomenlapinkoirat arvosteli kasvattajatuomari Tapio Kakko. Tornion ryhmänäyttelyssä 3.2. puolestaan esittäytyivät Sulo (AVO ERI4) ja Vappu (AVO ERI), tuomarina Tuula Pratt.

Kuvapäivityksiä Sallin, Ellan ja Ipon gallerioissa, ja Ellan sekä Ipon profiilikuvat päivitetty (kiitos kuvista Niina Nyrhinen & Titta Repo!).27.1.2024

Kerttu kävi tiineysröntgenissä ja pentuja näkyi ainakin neljä, mahdollisesti viisikin. Nyt jäädään odottelemaan kuunvaihdetta ja pentujen syntymää!

Vuoden ensimmäinen näyttely on perinteisesti Kajaanin tamminäyttely, joka tänä vuonna pidettiin 13.-14.1. Kasvattejani edusti Vappu, ja hienosti edustikin! Se nousi peräti VSP:ksi asti sertin ja CACIB:in kera. 48 suomenlapinkoiraa arvosteli Paula Heikkinen-Lehkonen. Onnea ja kiitos kuvista Eppu Pietola!

Viime viikonloppuna pidettiin Iin Oijärvellä etenkin lauantaina kovin kirpeässä pakkassäässä Jäätuulen- ja Cantavia-kenneleiden yhteinen poropaimennusleiri, jolle meidän tiimistä osallistuivat Rasmus, Salli, Jiska, Ella ja Ippo. Niistä ainoastaan Salli oli käynyt poroilla aiemminkin, ja ilokseni se vaikutti muistavan miten niiden kanssa tulee toimia ja teki tälläkin kertaa hyvää työtä. Kaikki neljä ensikertalaista puolestaan osoittivat suurta kiinnostusta poroihin ja paimensivat varsin lupaavasti. Alla taitojaan esittelevät Rasmus ja Jiska.

Terveystarkastuksissa ovat käyneet Sulo, jolla terveet silmät sekä peilauksessa että gonioskopiassa, ja Arttu, jonka lonkat ovat D/B, kyynärät 0/0, silmät terveet ja polvet 0/0. Kiitos taustajoukoille koirienne tutkituttamisesta!

Teetin hiljattain Sallille, Ipolle ja Pocalle Embark-geenitestin, joka sisältää paitsi kaikki lappalaiskoirien rotutyypilliset sairausgeenitestit, myös koko joukon muita ominaisuuksia (mm. kokoon, turkkiin ja väreihin liittyviä geenejä sekä haplotyypit). Salli ja Poca olivat terveitä kaikkien yli 250 testatun sairausgeenin suhteen, mukaan luettuna kaikki lappalaiskoirille jossainkaan määrin relevantit sairaudet (prcd-PRA, ift122-PRA, Pompen tauti, DM ja CMR). Ippo on prcd-PRA- ja DM-kantaja, ja samoin se kantaa ns. lunnikoirasyndroomaa (LEPREL1-geeni). Tulosraportin ehdottomasti mielenkiintoisinta antia on kuitenkin ns. geneettinen sukusiitosprosentti, joka kertoo kuinka suuri osuus yksilön geeneistä on identtisiä sekä sen isän että emän puolella sukutaulua. Sallin geneettinen sukusiitosprosentti on niinkin korkea kuin 11 % ja Pocan 10 %, vaikka molempien sukutaulusta lasketut prosentit ovat varsin maltilliset. Ipon on odotetusti 0 %, koska sen emän puoli sukutaulusta tulee nenetsikoirilta. Näytteet ovat itse otettuja, eli siinä mielessä epävirallisia, että koirien tunnistusmerkintöjä ei ole tarkistettu näytteenoton yhteydessä.